Miklos Gáal

Taiteellista tutkimusta huomioiva Taidesäätiö Meritan palkinto Miklos Gaálille

Taidesäätiö Meritan ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian yhteistyössä jakama palkinto ansioituneelle taiteellisen tutkimuksen tohtoriopiskelijalle on myönnetty Miklos Gaálille. 22 000 euron palkinto ansioituneelle tohtoriopiskelijalle nostaa esiin taiteilija-tutkijoita ja taiteellisen tutkimuksen moninaisia työskentelytapoja.

Miklos Gaál (s. 1974) on Amsterdamissa asuva suomalainen taiteilija, joka on kansainvälisesti tunnettu etenkin valokuvistaan. Viime vuosina hänen tuotantonsa kirjo on laajentunut liikkuvaan kuvaan, piirroksiin, erilaisilla painotekniikoilla toteutettuihin kuviin ja installaatioihin

”Taiteilijuuteni ei ole välineeseen sidottua”, kertoo Gaál. ”Taiteen tekeminen tarjoaa monenlaisia keinoja tutkia ja käsitellä minua askarruttavia asioita. Tutkimus – lukeminen ja kirjoittaminen – on yksi työkalu lisää, jonka avulla voin päästä lähemmäs kiinnostuksen kohteitani.”

Peacock Island, joka saa ensi-iltansa saksalaisella Naturvision-elokuvafestivaalilla heinäkuussa 2020. Se kertoo berliiniläisestä, varhaisromantiikan aikana perustetusta puutarhasta, jonne on istutettu riikinkukkoja.

”Riikinkukkosaarella pääsin käsiksi aikakauden ajatteluun ja löysin uusia kysymyksiä, jotka ohjaavat osaltaan tutkimustani”, kertoo Gaál. ”Tulkitsen varhaisromantiikan ajattelua ajattomana ilmiönä. Monet sen käsittelemistä teemoista ovat edelleen ajankohtaisia ja näkyvät taiteen keskusteluissa vaikkapa kysymyksinä tekijyydestä, taideteokseen osallistumisesta sekä taiteen ja elämän yhdistämisestä.”

Taidesäätiö Meritan palkinto jaettiin yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa nyt viidettä kertaa. Vuonna 2019 uudelleen suunnatun palkinnon tarkoitus on rohkaista tohtorintutkinnon edistämiseen ja luoda pohjaa tutkinnon jälkeiselle työlle taiteellisen tutkimuksen parissa.

Valintalautakuntaan kuuluivat Taidesäätiö Meritan asiamies Anu Kehusmaa, Turun yliopiston taidehistorian professori Tutta Palin, dekaani Johanna Vakkari ja esittelijänä professori Mika Elo Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Valinnan suoritti Taidesäätiö Meritan hallitus.

 

 

Taiteilijan kotisivut: https://www.miklosgaal.com/

Toteutus: Sitebuilders Finland Oy